Aanraking – Ludo Enckels

Ludo Enckels is een Vlaamse auteur met al heel wat jeugdboeken en zelfs enkele prentenboeken en een roman op zijn naam. Ik geef eerlijk toe dat ik niet vaak boeken lees van mannelijke auteurs. Maar dit verhaal sprak me zo aan dat ik wel een uitzondering wilde maken.

Het verhaal

Lucy is een normaal tienermeisje met een normale beste vriendin. Dat denkt ze tenminste. Totdat haar beste vriendin en nichtje zelfmoord pleegt. Lucy heeft nooit iets gemerkt aan Kate. Er waren geen aanwijzingen die erop duidden dat ze ongelukkig was en niet meer wilde leven. Maar na Kate’s dood komt Lucy er langzamerhand achter dat er een aantal dingen speelden in het leven van Kate waar Lucy helemaal niks vanaf wist. Hoe komt ze hierachter? Ze is niet zo normaal als ze zelf denkt…

Heks?

Lucy kan dingen zien door voorwerpen van anderen aan te raken. Zo komt ze er, door Kate’s spullen aan te raken, achter dat Kate’s vader iets met zijn dochter’s dood te maken heeft. En dan is er ook nog het feit dat Kate een vriendje had. Dat is tenminste wat rechercheur Tine Soethout Lucy verteld. Maar wie is hij? En belangrijker: Waar is hij?

Lucy’s moeder wil niets weten van de speciale kracht van haar dochter. De enige die gelooft dat Lucy echt helderziend is is Rechercheur Soethout. En die kan de hulp van Lucy goed gebruiken om deze zaak op te lossen.

Misleiding

Allereerst moet ik zeggen dat ik best hoge verwachtingen had van Aanraking. Toen ik de beschrijving las leek het me echt een leuk boek, want ik hou wel van heksen. Maar nu ik het boek gelezen heb kan ik zeggen dat de beschrijving best een wel misleidend is. Zo wordt daarin het volgende geschreven: “Lucy is de erfgename van een lange generatie heksen. In de geestenwereld is er een nieuwe strijd losgebarsten. Nu de aarde met zoveel problemen kampt, zien de duivels hun kans om weer meer macht op aarde te verwerven. Lucy heeft een belangrijke opdracht, maar om haar te beschermen heeft haar grootmoeder haar geheugen een beetje gewist.” Hier lees je in het boek helemaal niets over. Alleen over het feit dat Lucy een heks is wordt aan het einde iets over bekend maar je krijgt er nog steeds niet echt veel informatie over.

Meer minpunten dan pluspunten

Dat het boek geschreven is door een Belgische schrijver valt heel goed te merken. Er worden woorden in gebruikt die ik als Nederlander nooit gebruik en dat is soms wel een beetje vervelend. Ook springt de schrijver af en toe van de hak op de tak en verloopt het verhaal wel heel snel. Vandaar ook dat het maar zo’n dun boek is denk ik. Hierdoor wordt er niet uit het verhaal gehaald wat erin zit en dat vind ik wel heel jammer. Daarom krijgt het boek van mij maar 2 sterren.

Deze recensie, een heel veel andere, kunnen jullie ook lezen op http://www.young-adults.nl/